Името Бесапара се завърна в Пазарджик след дългогодишно отсъствие. Първият

...
 
Името Бесапара се завърна в Пазарджик след дългогодишно отсъствие. Първият
Коментари Харесай

Авто фест, 21.07.23: Рали спринт Бесапара, тестове на Subaru Solterra и хотхеча Ford Focus ST

 

Името Бесапара се завърна в Пазарджик след дългогодишно неявяване. Първият старт на рали Бесапара е в далечната 1975 година, когато с Жугули печели Иван Царски. Сега във обновеното съревнование под формата на рали спринт, видяхме суперспециална права, която носи неговото име.

Преди водачите в градския стадий проява направи сина му Илия Царски с Mitsubishi Lancer Evo, а на навигаторското място седна кмета на града Тодор Попов. Паричната премия за най-бързия в стадия връчи навигаторът на Иван Царски – Лука Гарчев. Класирането в суперспециалния стадий „ Иван Царски “ бе отвън резултатите за генералното. В него, както и във всички останали стадии, най-бързи бяха Пламен Стайков и Рафи Кадир.

Екипажът на Флат Аут с Skoda Fabia Rally 2 завоюва рали-спринт Бесапара, втори кръг от националния шампионат. Тандемът натрупа преднина от 23,5 сек пред Мартин Сурилов и Здравко Здравков със Citroen C3 Rally 2. Трети в генералното класиране и първи в RC4 станаха Денис Станчовски и Недялко Сивов с Peugeot 208 R2, на съвсем 4 мин зад спечелилите.

В клас RC5 завоюваха Петър Йорданов и Любка Йорданова с Renault Clio Rally 5, за които това бе първа конкуренция с новия им автомобил. В RC3/N първи са Динко Иванов и Живко Желев със Citroen C2 R2, а в НС3 успеха отиде при Иван Иванов и Румен Иванов с Honda Civic Type-R. В НС2 първи са Пламен Панталеев и Красимир Механджийски с VW Polo. Първи в отборното класиране е АСК Флат Аут, втори е АСК Престиж, а трети Ара Моторспорт.

Наградите за спечелилите връчи златното момиче на България и олимпийска шампионка от Рио де Жанейро Ренета Камберова, която дава отговор за спорта в Община Пазарджик, един от главните сътрудници на надпреварата.

 

 

Вече ви представихме Toyota bZ4X, в този момент е ред на идентичния брат-близнак Subaru Solterra. Този път имаме опция да караме модела на дълъг път и също с новия ъпгрейд на софтуера, който дава обещание по-ефективен разход. Решихме да проверим.

Subaru обича да се заиграва с небето. Емблемата на компанията е съзвездието Плеяди, а Solterra съчетава в едно латинските имена на Слънцето и Земята. Какво по-подходящо име за автомобил, който не отделя нездравословни излъчвания по време на употребата и избавя планетата?

Колесната база е 2850 мм и на задните седалки е относително необятно. Подът откъм гърба е еднакъв заради неналичието на тунел за трансмисията. Разполагате даже с режими за офроуд, въпреки клиренсът да не е висок, само че пък нямате терзания при тиня и сняг. Все отново това е Subaru. Бутоните в салона наподобяват като от 90-те години, дизайнът на салона е чудноват, само че комфортен за потребление. Единствено ни липсва огромна жабка, в която да влязат сервизните бумаги на колата, в съществуващите ниши по този начин и не могат да се съберат.

Subaru Solterra употребява два синхронни мотора с непрекъснати магнити, с мощ по 80 кВт и 169 Нм. Разположени са да двете оси, тъй че обичайното 4х4 за компанията продължава и тук. Платформата е взаимно създадена от Toyota и Subaru.

Батерията на Subaru Solterra е 71,4 кВт/ч, работи на 355 волта. На прав ток съгласно производителя зареждате за 30 мин до 80%. При нас от София тръгваме към Пазарджик на 70% оставащи от батерията. На извънградско от Банкя към София автомобилът реализира 11,9 кВтч/100 км, което е удивителен резултат. Все още не е горещина и не пускаме климатика. С него пробегът се усилва на мига с 40 км.

В столицата нараства на 13,7 кВтч/100 км, пускаме круизконтрол на 120 км/ч, само че тази скорост не можем да поддържаме дълго и е нужна по-висока поради интензивния трафик. Или по-ниска с пъплещите коли с ДВГ в дясната лента със 70-90 км/ч, което не ни е по усета. В Пазарджик влизаме на 14,7 кВтч/100 км, на 46% оставаща батерия и 160 пробег. В трип компютъра индикаторът е 15,1 кВтч на 100 за 105 км и пътешестване 1 час и 7 мин. Зареждаме на Финес в Пазарджик от 44 до 80% за 20 мин и 20 лева Предстои ни нанагорнище за 30 км с непрестанен надолнище. Или най-тежко за един електромобил. До язовира Батак междинният разход се повишава на 17,9 кВтч/100 км, пробегът става 61% и прогнозата е да остават 254 км. На връщане за 30 км надолу връщаме единствено 2% в батерията от рекуперацията, само че пробегът не се трансформира.

Тръгваме назад към София, само че през остарелия път през Белово, през Горни окол и Самоков. С висока скорост доближаваме до Белчин на 18%, разходът към този момент е 16 кВтч/100 км на наш жанр на каране без никакво икономисване. Разчитаме на зарядната станция в ходела, в случай че инцидентно не тръгне, имаме алтернатива за Елдрайв в Самоков. С истинския кабел станцията отхвърля да започва зареждане, евентуално неточност някъде в системата, тъй като сигналът на колата е зелен и би трябвало да започва. В случая станцията се ръководи от рецепцията на хотела и би трябвало да бъде пусната в границите на 60 сек. от слагането на кабела. След многократни опити, домакините от Белчински извор оферират да използваме техния кабел от остаряло Renault Kangoo и с него зареждането потегля на изменчив ток. Няма индикация какъв брой време ще е належащо за пълненето на колата, само че на сутринта имаме 100% и 415 оставащи километра пробег. На връщане през автомагистрала Струма и Дупница караме на цялостна газ, а разходът скача единствено на 18 кВтч/100 км, а батерията връщаме на 64 оставащи %.

Резултатът е много неочакван по отношение на брата на Toyota, който по този начин и не падна под 17 кВтч/100 км, освен това без доста натискане. Определено ъпгрейдът на софтуера е приключил чудесна работа и автомобилът към този момент има разход, с който умерено да прогнозиране и да карате на дълъг път, без да се притеснявате от скоростта. Прекъсвачът тук е на 172 км/ч, само че легално можете да карате с тази скорост единствено в Германия. Шасито се държи отлично по планинските пътища, с планки регулирате степента на рекуперация и успявате да се възползвате, в случай че пред вас изникне постепенно движеща се кола.

Subaru Solterra несъмнено ни изненада с динамичност и ненадейно невисок разход на сила.

 

 

Ускорението от 0 до 100 км/ч за 5,7 сек по фабричен данни е надалеч от международния връх. Ние успяхме да запишем и малко по-бавно време. Но Ford Focus ST е безспорен талант не в права линия, а в завоите. Тестван на Нордшлайфе и с опционалния Track Pack това е машина, от която не желаете да слизате. Усещате го като най-хубавото, на което е способно развиването на хотхечовете и разцвет, преди да преминат на хибридно и напълно електрическо задвижване.

Спортната версия стъпва на серийния освежен Focus през 2021 година Създадена е от спортния отдел Ford Performance. Отвън има изцяло изменен екстериор, стилни аероелементи и нови джанти. И както в предходните издания има характерен цвят, тук той се споделя Mean Green. Горната и долната част на предната решетка са с дизайн на пчелна пита, има огромни странични отвори, престилки и усъвършенствани спойлери. 19-инчовите алуминиеви джанти са специфични и създадени в развой, който уплътнява алуминиевата сплав, с цел да резервира якостта и да усили устойчивостта на удар, като в същото време се употребява по-малко материал за по-лека сплав. Така масата е с 10% по-малко, а здравината по-голяма.

Седалките са също основани от Ford Performance, само че с изключение на подобаващи за спорт, имат и утвърждение от немския институт за здрави гърбове. Което значи, че може да пътувате на дълъг път с хотхеч. Седалката има контролиране в 14 направления, от които 4 в лумбалната зона. Предлага се и отопление. Багажното пространство е цели 1653 л, когато свалите задния ред седалки.

Инфотейнмънт системата употребява SYNC 4 и 13,2-инчов сензорен екран на централната подпора. Най-накрая Ford заложи на по-големи екрани. Свързва се бързо със смарт телефон, разполагате с физически бутони за бърз достъп.

Моторът е 2,3-литров EcoBoost бензин с 280 к.с. и 420 Нм. Използва туин-скрол турбина, а 6-степенната механична кутия има антилаг и ревмач. При превключване оборотите автоматизирано се поддържат високи, с цел да няма загуба обороти. А това е належащо, тъй като педала на газта е надалеч от спирачката и при промяна не можете да ги натискате и двата с десния крайник. Като алтернатива се предлага и 7-степенен автомат с планки на кормилото, който сигурно е по-бърз, само че механиката е по-забавна в планината.

Предницата се намества отлично, с помощта на диференциал с лимитирано превъртане, който работи в синхрон с непрекъснато адаптивно окачване. По 500 пъти в секунда то реагира на настилката. Затова умерено настъпвате в завоите, шасито е с отлична непоклатимост, няма мощно дърпане на кормилото поради предното предаване и също недозавиване.

Като алтернатива може да поръчате амортисьори KW Automotive, които идват с пакет Track Pack за спомагателни настройки. Те ще ви свършат чудесна работа, в случай че карате в тракдни. Track Pack също по този начин има 363-милиметрови предни спирачни дискове и спирачни апарати Brembo. Пружините пък са с 50% по-твърди и смъкват клиренса с 10 мм по отношение на общоприетия Focus ST.

От кормилото регулирате режимите, или от конзолата. В естествен шасито също е твърдо, само че минавате умерено през неравностите. При превключване на екрана се изобразява забавна анимация, която е друга за всеки един режим. Нямате еко, с изключение на естествен има Slippery, Sport и Track. На последния виждате настройка на пистата Силвърстоун и има за какво. Системите за сигурност са изключени, а над 5000 об/мин при разпределяне вършиме пуканки. Режимът трак е толкоз пристрастяващ, че не желаете да се върнете назад на другите и единствено дъжд може да ви накара да го извършите.

Ford Focus ST несъмнено е кола за каране, за тези, които обичат скоростта. Олдскул – предно предаване, висока мощ, хотхеч, механична кутия. Все по-малко ще чуваме тези думи дружно.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР